Vandaag ging de tweede sessie van de Digitale Leesclub door voor de Okan leerlingen van het Heilig-Hartinstituut Kessel-Lo.

De drie verschillende klasgroepen gingen door op een verschillende locatie. Zo ging voor één klasgroep de leesclub door in de Bib en voor de andere twee in het HHK zelf.

De groep van begeleiders Klaas en Dave zijn vandaag aan de slag gegaan met het boek “De Effies – In de aanval”. Het boek over de gemengde voetbalploeg was een hit bij de jongeren van Okan. Ze waren tijdens het leesmoment en de bespreking hiervan dan ook steeds voorbeeldig en gefocust.

Aan de hand van dit boek gingen de jongeren aan de slag met de iStopMotion app. Dit is een app waarmee je stop-motion video’s kan maken. Het concept van een stop-motion filmpje en hoe ze met de app aan de slag moesten gaan was niet voor alle leerlingen even duidelijk. Toch hebben de jongeren geprobeerd om er een mooi voetbalfilmpje te maken: FILMPJE

Ook de groep van begeleiders Lieve, Loes en Charlotte zaten samen met hun Okan klasgroep in het HHK. Desondanks dat het nog geen Halloween is, lezen zij gezellig verder in het boek “De Griezels” van Roald Dahl.
Het was een erg fijne ochtend want de leerlingen konden voor een keertje gewoon naar een verhaal luisteren dat werd voorgelezen. Zo probeerden de begeleiders een gesprek aan te knopen met de leerlingen rond het boek en konden ze hun eigen mening geven over het boek.

Daarnaast hebben de leerlingen ook rond het thema van het boek een Digitale opdracht uitgevoerd. Deze opdracht bestond er deze week in van het maken van monsters in Paint. Ook met de tablets werden met een aantal filters erg leuke griezelfoto’s gemaakt. Werkelijke kunstenaars bevinden er zich tussen deze Okan-bende, kijk maar!

De laatste groep Okan’ers gingen deze week terug langs in de Bib. Zij hadden het vandaag over het verschil tussen fictie en non-fictie boeken. Dit deden ze aan de hand van van het boek “Waarom achtbanen te gek zijn” van Esther Walraven. De leerlingen keken erg verwonderd op toen ze niet wisten of ze een eend of een konijn voor zich zagen toen ze de volgende foto bekeken.

Dat was meteen een goed begin om dan de uitleg over illusies in het boek verder te lezen. Spijtig duurde het even voor het boek op alle e-readers stond. Hierdoor verloren sommige de aandacht tijdens het voorlezen aangezien ze niet konden mee volgen op de e-reader. Door middel van emoticons konden de leerlingen hun gevoelens en meningen geven over het voorgelezen stukje. Zo kwamen er verschillende meningen aan bod.
Omdat het de laatste keer was dat deze groep met de Digitale Leesclub langs kwam in de Leuvense Bib was het nog een laatste kans om de Bib volledig te ontdekken. Dit deden de leerlingen aan de hand van een QR-code zoektocht doorheen de Bib. Ook werd er gebruik gemaakt van de WallaMe app. Dit is een app die je toelaat om via een tablet in virtual reality iets te schrijven op een muur. Zo gingen de leerlingen dus in groepjes op zoek naar alle opdrachten om als eerste alle letters te verdienen van het woord illusie. Het was een spannende strijd om de eerste plaats maar de meisjes van de Okan klas haalden het net als eerste bij de meet.